06 30 178-85-01 Budapest, XIV. Mogyoródi út 125. Bejelentkezés szükséges! autokulcs@autokulcsmasolas.com

Kulcsiskola, avagy az okos, de feledékeny kulcs tanítása

 

Fogd a kezedbe a slusszkulcsod… mit látsz? Egy darab műanyagot, egy darab fémmel. Egyszerű szerkezetnek tűnik, pedig valójában meglehetősen bonyolult: a kulcsod ugyanis belül okos, bár ez az intelligencia nem veleszületett. Ahhoz, hogy megfelelően működjön, szükség lehet a kulcs tanítására. Olvass tovább és leírjuk, hogy ez miért fontos, és hol tudod taníttatni!

Ha a tulajdonodban levő gépjármű 23 évnél fiatalabb, akkor teljesen biztos lehetsz abban, hogy a hozzá tartozó kulcsban van egy jeladó chip. Ez segít abban, hogy csak az autó gazdája (vagyis te) nyithassa ki és indíthassa be az autót és ne kerüljön illetéktelen kezekbe a jármű. Természetesen ezeket a kulcsokat is lehet másolni, még akkor is lehet újat készíteni, ha az eredeti elveszett – ehhez mindössze az kell, hogy egy megfelelő szakembert találj, aki a kulcs fizikai másolása mellett a programozáshoz is ért. Ezt a programozást nevezzük tanításnak, ettől lesz okos a kulcs.

 

Mikor van szükség egy kulcs tanítására?

 

Egy kulcs tanítására akkor van szükség, ha szeretnél még egy kulcsot csináltatni az autóhoz vagy ha a már meglévőnél valamilyen meghibásodást észleltél. Előfordulhat az is, hogy egy hosszúra nyúlt elemcserét követően kell a programozás, de sok gyári pótkulcs sincs még betanítva, így ezeket az első használat előtt kell „okosítani”. Bármelyikről is legyen szó, igen összetett folyamatról van szó, amihez elengedhetetlen, hogy az autóval együtt menj el a szakemberhez, aki lemásolja és betanítja az új kulcsot, hogy zökkenőmentesen tudd használni a saját autód.

 

Az immobiliser működése – avagy mitől okos a kulcs?

 

Mindegyik kulcsban van egy olyan chip, amely jelet ad le az autónak. Indítás előtt a kocsi összeveti ezt a kódot a tárolt adatokkal, és ha magáénak érzi a kulcsot, akkor beindul. Ha nem ismeri fel azt, akkor motor egyszerűen nem csinál semmit. A kulcsban levő rendszer egy immobilizer vezérlőn keresztül a motorvezérlő egységgel áll kapcsolatban, ez ellenőrzi, hogy jogos vagy jogtalan használatról van-e szó. Ez az úgynevezett olvasótekercs rendszerint valahol a műszerfalban található. Egyetlen hátránya ennek a megoldásnak, hogy ha esetleg valamilyen hiba merül fel a rendszerben, akkor a saját kulcsával sem fog beindulni az autó, ilyenkor szerelő segítségét kell kérni.

 

Hogyan tanítható be az immobiliserrel ellátott kulcs?

 

Az immobiliser egy számítógépes rendszer alapú technológia, melynek lényege, hogy a kulcs műanyag belsejében található transzponder jelenlétét érzékeli az olvasótekercs. Ha itt minden stimmel, akkor indul az autó. A két kis szerkezetnek azonban „ismernie” kell egymást.
A művelethez szükséged lesz a betanítandó kulcsra és az autódra.

A kódolást szakember végzi, akinek hozzá kell férnie az autóban levő vezérlőegységhez annak kiszerelésével vagy egy diagnosztikai csatlakozó segítségével. Ezután speciális számítógéppel kódolják a kulcsban levő chipet.

 

Ha egyszer ez megtörtént, onnantól kezdve már könnyedén használhatod a kulcsodat, mintha csak gyári lenne.

Érdemes elmentened a hozzáértő szakemberek telefonszámát, hiszen így nem csak időt spórolhatsz, hanem sok ideges percet is, ha esetleg azért van szükséged új kulcsra, mert elhagytad a régit. Sőt, a legegyszerűbb, ha egyből minket hívsz: nagy tapasztalatunk van már kulcsmásolásban, kulcs tanításában, így garantáljuk a gyors és pontos munkát – hogy mihamarabb használhasd a saját kulcsodat.

 

Á-bé-cé-dé… Így zajlik egy kulcs tanítása!
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com